ISHRANA PRED TRKU I RECEPT NA KRAJU TEKSTA

Ostalo je još dva dana do 29. Beogradskog maratona. Pored psihičke i fizičke pripreme veoma je bitno i šta jesti u danima pred trku. Glavna stvar je da pojačamo unos ugljenih hidrata kako bi što više popunili rezerve glikogena (u mišićnim vlaknima i jetri), koji će nam omogućiti osnovno „gorivo“ za trku i snagu za finiširanje na kraju trke.

Ali taj pojačani unos ugljenih hidrata ne bi trebalo ostvariti  kroz brze i proste šećere kao što su slatkiši, grickalice, belo brašno i sl, nego kroz namirnice kao što su: kukruz šećerac, ovas, ječam, raž, heljda, pšenica (žito), povrće, voće, krompir, orašasti plodovi (badem, lešnik, orah).

Pored izbalansirane ishrane bogate ugljenim hidratima, veoma važna stvar je i dobra hidratacija. Ona će nam omogućiti dobar unos minerala kao što su Mg, K, Na, P itd, koji će nam takođe biti od koristi da nas tokom trke ne „hvataju“ grčevi ili ne dođe do manjka energije usled nedovoljne količine vode u ćelijama.

Od napitaka je dozvoljena kafa crna domaća, limunada, voda, čaj, kvas.

A sada moj način dopune glikogena:

ENERGETSKE BOMBICE I ZDRAVE KUGLICE!

Potrebno je: susam, ovsene pahuljice, urme.

Način pripreme:

Urme potopiti u mlaku vodu 30 min da omekšaju. Za to vreme na papiru sa pečenje ispeći susam.

Urme, susam i ovsene pahuljice staviti u seckalicu. Odnos je otprilike 10 urmi 2 kašike ovsenh pahuljica, 2 kašike susama.

Seckalicom pomešati sastojke da se dobije gusta smesa.

Mokrim rukama oblikovati kuglice i uvaljati u kakao, sirovi mleveni lešnik, mleveni orah ili badem, kokos…

GOTOVO!

NAPOMENA:

Ne preterivati jer su preukusne!!! 🙂

 

Vaš trener, Igor Kovačević.

Živi zdravo saveti