KEFIR-blago sa Kavkaza

Kefir je fermentisani mlečni napitak blago kiselkastog ukusa koji se dobija kefirnom kulturom tj. uz pomoć kefirnih kuglica. Još uvek nema naučnih dokaza gde i kako su nastala kefirna zrnca ali se smatra da dolaze sa Kavkaza. Prenose se kao lek i sa kolena na koleno.

Kefir obiluje probiotičkim bakterijama što ga svrstava u jednu od najboljih namirnica za poboljšanje crevne flore. Ako uzmemo u obzir znanje da se 80% imunološkog sistema nalazi upravo u crevima nepotrebno je objašnjavati koliko je homeostaza crevne flore važna za naše zdravlje.

Do sada nisu pronađena negativna dejstva kefira dok pozitivnih ima na pretek. Nabrojaću samo neke od njih:

-Deluje kao najjače sredstvo protiv alergija i intolerancije na hranu.

-Smanjuje inflamatorne (upalne) procese kao što su reuma i artritis.

– Pomaže kod bolesti želuca kao što su gastritis i čir na želucu.

-Snižava šećer u krvi, visoki krvni pritisak i smanjuje masnoće u krvi (trigliceride).

-Pomaže u zaustavljanju rasta malignih ćelija.

-Pomaže kod bronhitisa i astme i dr.

Kefir vrlo brzo menja sastav crevne flore. Probiotičke bakterije zamenjuju patogene i tako dovode do poboljšanja varenja i boljeg iskorišćavanja nutrijenata iz hrane što dovodi do poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja.

Želite da budete zdravi i otporni na viruse i prehlade?!

Uvrstite kefir u vaš svakodnevni jelovnik, a on će Vam izgraditi jak i otporan imunološki sistem.

 

Vaš trener, Igor Kovačević.

Živi zdravo saveti