PRAVILAN I ZDRAV DORUČAK-NAŠ PUT KA DUGOVEČNOSTI

Većina vas je čula za onu čuvenu izreku: „Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju.“

Ova izreka je upravo odgovor na pitanje kako treba da izgleda vaš način ishrane.

Zbog čega je doručak najvažniji obrok u toku dana?

Ujutru, čim naše čulo vida registruje da je početak dana, tu svoju informaciju šalje mozgu koji odmah po prijemu informacije izdaje komandu BUĐENJE!

Naše ćelije, organi, žlezde sa unutrašnjim lučenjem itd polako počinju da se „bude“ i spremaju se za početak „rada“. Da bi svi oni mogli normalno da funkcionišu tokom dana, potrebna im je energija koja se dobija iz kalorija. Te kalorije unosimo upravo doručkom.

Kako treba da izgleda vaš doručak?

Doručak treba da bude rano i što raznovrsniji. Treba da sadrži masti životinjskog porekla, proteine i ugljene hidrate. Da sadrži mnoštvo dijetnih vlakana koji će vas držati sitim narednih 4-5h sve dok traje funkcija insulina. Putem doručka treba uneti što više minerala i vitamina.

Preskačući doručak ili jedući voće za doručak našem telu će nedostajati kalorije za normalno funkcionisanje i naš bazalni metabolizam će početi da se usporava, a to nikako nije dobro.

Osobe koje preskaču doručak nakon dužeg vremena rizikuju da obole od visokog krvnog pritiska, povišenog lošeg holesterola (LDL) i triglicerida, dijabetesa tipa 2, gojaznosti prvog i drugog stepena, hroničnog umora i migrena, anemije, alergija i sl.

Nadam se da vi ne spadate u kategoriju ljudi koji preskaču ili imaju slab doručak. Ako ipak pripadate nadam se da ćete nakon čitanja ove kratke beleške te svoje nezdrave navike promeniti, a ja vam garantujem da ćete se istog trenutka osetiti bolje, zdravije i živahnije…

PRIJATNO! J

Vaš trener, Igor Kovačević.

Živi zdravo saveti