Šolja mleka, pa u krevet! Da li je baš tako?!

Mleko, utemeljena u svest ljudi kao izuzetno zdrava, proteinima bogata i nutritivno korisna namirnica. Rafovi u prodavnicama su puni mleka različitih proizvođača koji nam nude kako ona dugotrajna i sveža, tako i ona sa nižim procentom masti (light varijanta). Putem medija i ostalih sredstava informisanja mleko je označeno kao neizbežna namirinica za pravilan rast i razvoj dece, a svedoci smo sve većeg broja dece čiji je imuni sistem oštećen raznim alergijama, autoimunim bolestima i sl, da ne pominjemo višak telesne težine i druge bolesti.

Zašto je to tako?

Hajde da uporedimo nekadašnje mleko, koje su naše pradeke i prabake pili, sa ovim današnjim.

Vratimo se samo 2 generacije unazad, negde oko 150 godina kada su ljudi koji žive na selu bili primer zdravog načina života i ishrane i sinonim za dugovečnost, a u čijoj ishrani je itekako bilo zastupljeno masno mleko, prirodni žuti puter, prirodni i masni sir, pavlaka koja se skupljala na vrhu posude i kiselo mleko.

Sirovo mleko, pomuženo iz krave, koze, ovce itd. prirodna je i zdrava namirnica, kao i svi mlečni proizvodi pripremljeni od njega. Sadrži esencijalne belančevine i masne kiseline koje čine osnovni građevinski materijal naših ćelija kao i dobrih bakterija koje jačaju naš imuni sistem kao što su laktobakterije. Da ne pominjemo bogatstvo vitaminima B6, B12, folna kiselina, vitamin A,D i K2 i mineralima kao što su kalcijum, kalijum, jod itd.

Mlečna mast je bogata kratkim i srednje dugim lancima masnih kiselina koje stimulišu imunološki sistem.

Kakvo mleko nam se nudi u prodavnicama?!

PASTERIZOVANO I HOMOGENIZOVANO!

Pasterizacija je proces kojim se mleko tretira na visokim temperaturama kako bi se uništile bakterije u mleku. Međutim, pasterizacija potpuno menja unutrašnju strukturu sirovog, domaćeg mleka. Visoka temperatura uništavajući patogene bakterije istovremeno uništava i korisne laktobakterije i druge hranljive elemente. Belančevine se denaturišu i postanu potpuno teške za varenje i potencijalno štetne za zdravlje. Od akutnih upalnih procesa kao što su nadimanje i oticanje creva, dijareja, grčevi u stomaku, migrene, pa do autoimunih bolesti kao što su razne alergije, multiple skleroza, dijabetes tipa 1, kancer.

Pasterizacijom se uništavaju veći deo vitamina iz mleka i enzima u organizmu pa tako pijući pasterizovano mleko mi u stvari:

  • Deaktiviramo enzim fosfotazu koji je biološki katalizator za apsorciju kalcijuma iz mleka što može dovesti do osteoporoze. Prilično paradoksalno, zar ne? Pijući kupovno mleko mi u stvari oboljevamo od osteporoze!!!
  • Pasterizacijom mleka uništavaju se laktobakterije iz sirovog mleka koje su neophodne za proizvodnju enzima laktaze koji nedostaje osobama koji su netolerantni na laktozu. Šta to znači? To znači da većina osoba koji su netolerantni na laktozu mogu bez problema piti domaće mleko!!!
  • Laktoza (mlečni šećer) pretvara se pasterizacijom u betalaktozu koja brzo podiže nivo šećera u krvi, što je naravno povezano sa povećanjem telesne težine tako da u vodu pada zabluda da nas goji punomasno mleko i mlečni proizvodi, a zapravo je obrnuto. Manji procenat masti u mleku i mlečnim proizvodima – veća telesna težina!!!

Homogenizacija je proces razbijanja molekula masnoće pod velikim pritiskom zbog sprečavanja izdvajanje pavlake na mleku. Zbog svega toga menja se struktura mleka pa tako najmasnije mleko koje možemo naći na rafovima ima 3.8% mlečne masti što je itekako malo, uzeći u obzir da sirovo mleko ima oko 6-7% mlečne masti. Ako znamo da je mlečna mast izuzetno bogata vitaminima A, D i K2 koji su potrebni za optimalnu asimilaciju kalcijuma i belančevina onda je ovaj podatak zabrinjavajući.

I za kraj…

Imate nekoga na selu, čije krave u proleće i leto pasu travu i slobodno se kreću, a zimi se hrane senom i silažom, koje provode što više vremena na suncu i napolju zbog apsorcije vitamina D u njihovom mleku, OBAVEZNO PIJTE MLEKO.

Ukoliko nemate mogućnost da nabavite ovo mleko OBAVEZNO IZBACITE KUPOVNO IZ ISHRANE!

Kvalitetne mlečne namirnice koje će nam nadoknaditi nedostatak mleka su punomasna pavlaka, kefir, kiselo mleko, puter, sir i kajmak.

 

 

 

Vaš trener, Igor Kovačević.

Živi zdravo saveti