ZDRAV HLEB KOJI UVEK USPEVA

Svesni današnjice i toga da je kupovni hleb iz godine u godinu sve nezdraviji i nekvalitetniji, prepun aditiva, pojačivača ukusa, šećera itd. treba tražiti zamenu koja je podjednako ukusna, a pritom mnogo zdravija.

Postoji mnogo recepata za zdrave hlebove na internetu, ali sa ovim ne možete da promašite.

Pa da krenemo…

Sastojci:

360gr speltinog brašna, 360 gr heljdinog brašna, kašičica soli, kašičica sode bikarbone, 2 kašike limunovog soka, 400ml mlake vode, semenke (sirova golica, sirovo suncokretovo seme, mleveni lan, kim, susam…).

Priprema:

Pomešati suve sastojke: brašna, so i semenke. Zatim dodati mlaku vodu i obavezno promešati mikserom sve dok se smesa ne lepi po viljuškama i ne postane gusta.

Ostaviti narednih 5-6h da fermentiše.

Zatim dodati kašičicu sode bikarbone i 2 kašike naceđenog limuna, promešati, a zatim ostaviti još nekih 15-tak minuta da odstoji.

Za to vreme zagrejati rernu na 200°, podmazati kalup ili staviti papir za pečenje. Mokrim rukama oblikovati hleb u kalupu, posuti susamom po vrhu i prekriti ceo kalup sa aluminijumskom folijom, ne sme nigde da prolazi vazduh. Peći nekih 30-tak minuta, a zatim skinuti foliju i pojačati rernu na 250°, da se zapeče korica. Nakon što je hleb gotov, uviti ga u krpu i staviti u kesu da omekša. Nakon par minuta spreman je sa sečenje.

PRIJATNO!

Vaš trener, Igor Kovačević.

Živi zdravo saveti