A ŠTA ZA VEČERU?

Najčešća greška koja se pojavljuje u ljudskoj ishrani je kasna, nepravilna i obilna večera...

Najčešća greška koja se pojavljuje u ljudskoj ishrani je kasna, nepravilna i obilna večera. Uveče se naš organizam priprema za odmor, mnoge žlezde smanjuju sekreciju svojih hormona, smanjena je funkcija pojedinih enzima, ćelije polako smiruju svoje funkcije, a centralnom nervnom sistemu je neophodan odmor. Naš organizam nije u stanju da se posle kasne i obilne večere bori sa hranom, pogotovo što je tokom sna smanjena funkcija našeg digestivnog trakta. Zbog toga velika količina hrane ostane nesvarena tokom noći, a tako česte i dugoročne greške dovode do stvaranja patoloških masnoća (povećanje masnog tkiva najčešće na predelu stomaka, na zadnjoj i unutrašnjoj strani natkolenice i zadnjoj strani nadlaktice) kao i do pojavljivanja raznih vrsta bolesti u bližoj budućnosti.

Idealan izbor za večeru su laki proteini i povrće (ali ne skrobno) koje sadrži mnoštvo dijetnih vlakana koja će nas dugo držati sitim, pa nećemo usred noći posegnuti za frižiderom. Od lakih proteina najbolje je konzumirati ribu (oslić, losos, skuša, tuna, sardina…) koje pored bogatstva proteina sadrže i polinezasićene masne kiseline koje utiču na nivo dobrog (HDL) holesterola. Pored ribe, Vaš izbor može biti piletina ili ćuretina. Laki proteini mogu se kombinovati sa sezonskom salatom i eto nam zdrave, hranljive i dovoljne večere!

Vaš trener, Igor Kovačević.

Živi zdravo saveti