KAKO NAPRAVITI ZDRAV NAMAZ?
Na policama supermarketa mogu se naći razni namazi. Proizvođači nas uveravaju da je baš njihov proizvod zdrav, bez aditiva, veštačkih boja, konzervanasa itd. Ali ukoliko pogledate sastojke sa zadnje strane proizvoda, uverićete se da i nije baš tako.
Zato je najbolje da sami napravite svoj namaz, a ja vam predlažem da to u ovom slučaju bude humus.
Izuzetno bogastvo vlaknima, proteinima, gvožđem kao i njegova laka priprema, ubediće vas da još danas on bude sastavni deo vaše trpeze. A evo i recepta:
Sastojci:
200 gr sirovih leblebija, susamova pasta, 3 kašike maslinovog ulja, čeno belog luka, pola limuna, kašičica soli, kumin.
Priprema:
Ostaviti leblebije da odstoje u mlakoj vodi minimum 6h. Nakon toga ih skuvati dok ne postanu mekane. U blender ili u električnu seckalicu nasuti leblebije i malo vode u kojoj su se kuvale, zatim dodati susam koji smo prethodno malo zapekli na tiganju bez ili na malo masti. Pomešati sastojke, a zatim dodavati limun, maslinovo ulje, beli luk, so i kumin.
Ukoliko je potrebno dodatno ga razblažiti sa još malo malo vode u kojoj su se kuvale leblebije. Gustina treba da bude gušća od gustog jogurta, ni previše čvrst ni previše vodunjav.
Upravo ste napravili svoj prvi humus! PRIJATNO!
Vaš trener, Igor Kovačević.