KEFIR-blago sa Kavkaza

Kefir je fermentisani mlečni napitak blago kiselkastog ukusa koji se dobija kefirnom kulturom tj. uz pomoć kefirnih kuglica. Još uvek nema naučnih dokaza gde i kako su nastala kefirna zrnca ali se smatra da dolaze sa Kavkaza. Prenose se kao lek i sa kolena na koleno.
Kefir obiluje probiotičkim bakterijama što ga svrstava u jednu od najboljih namirnica za poboljšanje crevne flore. Ako uzmemo u obzir znanje da se 80% imunološkog sistema nalazi upravo u crevima nepotrebno je objašnjavati koliko je homeostaza crevne flore važna za naše zdravlje.
Do sada nisu pronađena negativna dejstva kefira dok pozitivnih ima na pretek. Nabrojaću samo neke od njih:
-Deluje kao najjače sredstvo protiv alergija i intolerancije na hranu.
-Smanjuje inflamatorne (upalne) procese kao što su reuma i artritis.
– Pomaže kod bolesti želuca kao što su gastritis i čir na želucu.
-Snižava šećer u krvi, visoki krvni pritisak i smanjuje masnoće u krvi (trigliceride).
-Pomaže u zaustavljanju rasta malignih ćelija.
-Pomaže kod bronhitisa i astme i dr.
Kefir vrlo brzo menja sastav crevne flore. Probiotičke bakterije zamenjuju patogene i tako dovode do poboljšanja varenja i boljeg iskorišćavanja nutrijenata iz hrane što dovodi do poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja.
Želite da budete zdravi i otporni na viruse i prehlade?!
Uvrstite kefir u vaš svakodnevni jelovnik, a on će Vam izgraditi jak i otporan imunološki sistem.
Vaš trener, Igor Kovačević.