RUČAK-PUNJENJE BATERIJA!
Koliki je značaj doručka u pravilnoj i uravnoteženoj ishrani ni malo manje bitan je dobar i kvalitetan ručak...
Koliki je značaj doručka u pravilnoj i uravnoteženoj ishrani ni malo manje bitan je dobar i kvalitetan ručak. Štaviše, ručak ne bismo smeli nikako da preskačemo jer nam on služi za „dopunu baterija“ kako bismo imali dovoljni energije za ostatak dana i obaveze koje nas očekuju. Preskočen ručak automatski podrazumeva obilnu i kasnu večeru, od koje ćemo imati mnogo više štete nego koristi.
Idealno vreme za ručak je između 13h i 16h i on treba da sadrži kombinacije ugljenih hidrata (paprika, paradajiz, krastavac, šargarepa, keleraba, cvekla, luk, zelena salata, kupus, spanać, blitva, tikvice, pirinač, pečurke, integralna testenina, kukuruz šećerac…) i belančevina ( riba, piletina, ćuretina, teletina, konjetina, junetina, soja…).
Takođe je dobro pojesti za ručak neko kuvano jelo bez hleba : pileću ili riblju čorbu, čorbu od brokolija ili karfiola, boraniju, grašak, slatki kupus, pasulj (bez zaprške).
Samo redovnim i dobro odabranim ručkom ćemo našim ćelijama omogućiti dovoljno energije, aminokiselina,vitamina i minerala koje će one maksimalno iskoristiti za svoje pravilno funkcionisanje u ostatku dana.
Vaš trener, Igor Kovačević.