ŠTA JE TO GLIKEMIJSKI INDEKS (GI)?

Glikemijski indeks je mera koja pokazuje koliko brzo neka namirnica nakon procesa varenja podiže nivo šećera u našoj krvi. Konzumirajući namirnice sa visokim GI tokom dužeg vremenskog perioda može doći do oštećenja pankreasa, odnosno do poremećaja u lučenju hormona insulina.

Glikemijski indeks je mera koja pokazuje koliko brzo neka namirnica nakon procesa varenja podiže nivo šećera u našoj krvi. Što je vrednost GI-a veća, ta namirnica brže podiže nivo šećera u krvi, pa samim tim dolazi i do bržeg glikemijskog odgovora, odnosno do pojačanog lučenja hormona insulina iz našeg pankreasa.

Konzumirajući namirnice sa visokim GI tokom dužeg vremenskog perioda može doći do oštećenja pankreasa, odnosno do poremećaja u lučenju hormona insulina. Posledice mogu biti u vidu povećanja apetita i gojaznost, insulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2, povećanja nivoa triglicerida i „lošeg“ holesterola u krvi, povećanja krvnog pritiska itd.

Uvek dati prednost ovsenom, ražanom, heljdinom brašnu, mesu i ribi, voću, jezgrastom voću i svežem povrću u odnosu na beli hleb i peciva, alkohol, slatkiše i „grickalice“ jer ove namirnice imaju visoku vrednost GI-a!!!

 

Vaš trener, Igor Kovačević.

Živi zdravo saveti