ZDRAVA I POSNA PIZZA
Pizza, jedno od omiljenih i najrasprostranjenijih jela širom sveta. Ali pored svog neodoljivog ukusa, sa sobom nosi i dosta kalorija jer u njen sastav ulazi belo brašno, šećer, margarin, ulje itd. koje nas goje i narušavaju naše zdravlje. Kako onda da uživamo u svom omiljenom jelu, a da pritom ostanemo zdravi i vitki?
Evo recepta!!!
Testo:
Sastojci: spletino i heljdino brašno, kašičica himalajske soli, pola kesice praška za pecivo, maslinovo ulje, voda, limun i soda bikarbona.
Priprema: Pomešati 300 gr speltinog i 200 gr heljdinog brašna, dodati pola kesice praška za pecivo, 3 kašike maslinovog ulja i kašičicu himalajske soli. Kada se to sve promeša dodavati mlaku vodu uz konstantno mešanje dok se ne dobije gusta smesa koja se razvlači. Ostaviti preko noći da fermentiše.
Ujutru dodati kašičicu sode bikarbone i preko nje preliti pola limuna, promešati, a zatim ostaviti još 15-tak minuta da nadođe testo.
Ujutru razvući testo po papiru za pečenje, a onda stavljati sastojke. Ja sam izabrao: tunjevinu u komadima, kukuruz šećerac, zelenu šilju i crvenu papriku, pečurke, masline, origano, bosiljak, peršun, susam i sirove semenke suncokreta. Peći oko 30-tak minuta na 200°. Pred kraj pečenja dodati rukolu po vrhu i preliti sa pola limuna.
Uživanje u vašem omiljenom i zdravom jelu može da počne!
PRIJATNO!
Vaš trener, Igor Kovačević.